Rozcestník

Jak v Herbadentu vznikají legendární produkty z bylin

Jak v Herbadentu vznikají legendární produkty z bylin

Vrata se postupně vysouvají nahoru a zevnitř se doslova vyvalí vůně, která nás příjemně omráčí. Tak tady je schovávají! Regály plné pytlů s bylinkami. Místnost je jednou ze srdečních tepen podniku. Nejsme v hokynářství, ale v provozní hale české firmy Herbadent v Mníšku pod Brdy. Odhalte s námi tajemství výroby.

Spoiler alert!

Recept na unikátní kombinaci sedmi rostlin, jež udržují v kondici už několik generací, jsme nezískali. Ale nahlédli jsme pod pokličku výroby všech těch báječných lahviček, tub nebo kartáčků.

Vše začíná v „kuchyni“

V místnosti s linkou, skříňkami a lednicí. Dokonce tu stojí velký robot podobný tomu kuchyňskému. Ale hrnce a vařečky nahrazují tuby, sklenice, zkumavky nebo mikroskop. I lednice je plná nejrůznějších lahviček.

Věděli jste, že...?

Klíčem úspěchu výrobků Herbadent je sedm léčivých bylin. Jejich extrakt podle MUDr. Karmazína je letitým jádrem všech receptur: šalvěj, řepík, máta, fenykl, heřmánek, hřebíček a mochna. Ty se doplňují výtažky z dalších zdraví prospěšných rostlin, jako je ženšen, extrakt z vrby salixin nebo různé esenciální oleje. Přesný postup je obchodním tajemstvím.

Zde je království vedoucí vývoje Kláry Elknerové, Ph.D. Hledá ideální receptury budoucích výrobků, aby dobře chutnaly, příjemně se používaly a hlavně fungovaly.

Každý vzorek prochází pečlivým testováním. Pokud se (například) mění nebo vzniká nová příchuť pasty, někdy stačí tři pokusy, jindy jich je potřeba i dvacet.

Rozhodují testující. Říkají třeba: „Z té jablečné pasty skoro necítím jablko...“ nebo „Málo to pění.“ A Klára znovu ladí složení, dokud nevznikne produkt, který splňuje vše – účinek, chuť, konzistenci i zážitek z použití.

Kdo rozhoduje, co se vyrobí?

Vedení firmy, zaměstnanci, zákazníci, obchodní zástupci, zubaři, dentální hygienistky. Herbadent si vše od prvního nápadu po hotový výrobek dělá sám.

Vzorky opouští místnost jen tehdy, když je s nimi vývojářka Klára spokojená. A začíná testování: užší kolektiv firmy, zákaznický panel, lékařští odborníci. Veterinární řadu posuzují přímo domácí mazlíčci. Ano, zde je „testování“ na zvířatech doporučeno.

Když je většina testujících spokojená a jsou splněny povinné náležitosti, jde se vyrábět.


Jak se dávkuje síla přírody

Hlavní bylinkář Martin Šajner nemusí trhat rostliny při měsíčku, ale dojde si pro ně do speciálně zabezpečeného skladu, kde při ideální teplotě a vlhkosti čekají na svou příležitost.

Jeho práce je vidět hlavně v nových doplňcích stravy pod značkou Dr. Svatek. Kapsle, byliny, sirupy… Čarodějnické rituály přenechal historii, díky mnohaletým zkušenostem a vědě přesně ví, jak byliny zkombinovat, aby pomáhaly, jejich účinky nešly proti sobě a aby z přírody vytěžil maximum.

Ve firmě tomu říkají „plnotučná meducína“.

Věděli jste, že...?

Od prvního nápadu po odeslání výrobku k zákazníkům uběhne v průměru jeden rok. V různých krocích vývoje má nyní Herbadent zhruba 35 produktů. Například edukační zubní pastu, která obarví veškerý nevyčištěný plak.

Bezpečnost na prvním místě

Projdeme tzv. hygienickou smyčkou, tedy místností, kde kromě dezinfekce fasujeme i poměrně slušivý ochranný plášť, čepici a návleky na boty. A jsme ve výrobní hale!

Jako první spatříme velké macerační nádrže. Právě v nich se rodí poklad Herbadentu, unikátní sedmibylinný extrakt. Když se zakládá, je to jako u mlynáře. Vezmete pytel s bylinkami a sypete je dovnitř. Kromě daného objemu dodržujete i pořadí, protože některé mají tendenci vyplavat dřív.

Pak je zalejete vodou a lihem.

Obvykle je hotovo až za několik týdnů. Extrakt se poté dle produktů obohacuje o další aktivní látky, jako jsou benzokain, kyselina salicylová nebo esenciální oleje – a opět vše odpočívá.

“Protože zde pracujeme s čistým 96% lihem, jsou zde přísná bezpečností opatření,” upozorňuje ředitel výroby Lukáš Bartůněk a dodává... „Máme tu spoustu odtahů, nejiskrné zásuvky, speciální čerpadla, která jsou uzemněná stejně jako macerační tanky, není zde statická elektřina. Vše je prevencí proti havárii. Tou může být únik hořlavé kapaliny nebo případně požár.”

Proč alkohol? Protože z bylin vytáhne účinné látky nejlépe. Ve finálních výrobcích je jen v jednotkách procent jako „zbytek“ z výroby. Ne jako likvidátor bakterií nebo dezinfekce.

Stroje jsou automatické, ale bez člověka se neobejdou. Sám si podá tubu a „jehlou” ji odspodu naplní. Pak se konec ohřeje fénem, roztavenou část splácnou kleště, ořeže se a vyrazí expirace a číslo šarže. Vydrželi bychom se na to dívat hodiny a hodiny.

Věděli jste, že...?

Herbadent existuje díky léčivým vínům, která se od roku 1897 vyrábí na pražském Smíchově. Současný majitel, stomatolog Pavel Smažík, říká, že jsou 128letý start-up. Stále se posouvají a vyrábí třeba i doplňky stravy pro lidi a zvířata nebo tělovou kosmetiku.

Hurá, jdeme nakupovat!

Díky novým technologiím a nápadům Herbadent (v Mníšku pod Brdy) úspěšně roste. Skvěle se tak doplňuje s velkým zákaznickým centrem v Praze-Braníku. Pokud tím směrem nemáte cestu, vyzkoušejte a zakupte jedinečné výrobky z pohodlí domova.


redakce Nazuby
autor článku

redakce Nazuby

České Budějovice

9. října 2025